Anii adoleșcenței sunt marcați de schimbări de personalitate care pun amprenta asupra fiecărei persoane în parte.
De la lipsa încrederii la dezordine și iritare, de la slaba motivare la stres sunt câteva oscilații prin care trec, de regulă, adoleșcenții.
Grija primordială a adolescentului este cea pentru înfățișarea sa. Oglinda devine prietenul, dar, în același timp, și dușmanul lor. Schimbările trupului, creșterea pilozității, apariția coșurilor sunt aspecte care îi preocupă foarte mult. Mulți adoleșcenți nu sunt încântați de felul cum arată și de aici rezultă slaba încredere în sine. Mulți se gândesc la operații estetice, deși e posibil ca felul în care ei se percep să fie unul denaturat.
În astfel de situații, părinții au un rol deosebit de important în a-i încuraja să descopere frumusețea din ei și să exploateze și să scoată la iveală calitățile. Explica-i că și tu, la rândul tău, ai trecut prin aceleași probleme și că toți adoleșcenții din întreaga lume trec prin această etapă.
O altă trăsătură comună a majorității adolescenților o reprezintă dezordinea, felul în care își aruncă ghiozdanul atunci când vin de la școală, felul în care își lasă hainele aruncate în dulap sau prin cameră - toate acestea conduc la supărări ale părinților și la o stare de tensiune în casă. Trebuie gândit ca acest lucru se întamplă nu intenționat ci prin prisma faptului că gândurile lor sunt concentrate pe total alte lucruri decât tocmai aceste " mici " aspecte.
Dacă tu, ca părinte, dorești să aplici reguli de disciplină, cea mai bună metodă este cea naturală - lasând lucrurile să se întample.
Astfel, ei vor învața că hainele murdare nu merg singure la spălat, că vasele nu se spală singure. E posibil ca ei să vă blameze, însă în timp, dacă disciplina este aplicată cu fermitate și fară impunere e posibil să functioneze.
De asemeni, este bine să ii implicați în sarcinile domestice și să încercați să găsiți în ei un sprijin. Prin natura felului de a fi, adoleșcentul, de obicei, nu se va supune acestor reguli. Cu cât discuți mai mult cu el, cu atât e posibil să participe măcar la una din sarcinile casei.
Este important să respecti ideile copilului tău aflat la vârsta adoleșcenței, provoacă-l spre diverse activități educative, precum mersul la teatru, la un spectacol, expoziții, galerii și dovedește-i interesul fata de activitățile pe care el le realizează.
(senso TV)